Splitsingen gebouwen en/of percelen

Heeft u een pand, waarin u onder uw onderneming drijft en waarin u boven woont of wilt u de benedenverdieping van uw woning afzonderlijk gaan verhuren? Of heeft u een perceel grond waarvan u een stukje aan de buren wilt verkopen? Het zijn voorbeelden van zaken waarbij u een notaris nodig heeft voor een akte. Maar voordat de akte gemaakt of in elk geval ondertekend kan worden, spelen er meerdere zaken die nodig zijn en is er medewerking van meerdere instanties nodig.

Wat moet ik allemaal regelen om een deel van mijn onroerend goed aan een ander in gebruik te geven of over te dragen?

Bij het splitsen van een gebouw in afzonderlijk te gebruiken en/of te verkopen gedeelten is ook een tekenaar nodig, die een splitsingstekening maakt en die een berekening maakt van de breukdelen die de afzonderlijke ruimten in het geheel hebben. En soms is er een splitsingsvergunning nodig, af te geven door de gemeente. Heeft u een hypotheek op het pand, dan zal uw geldverstrekker ook toestemming moeten geven.

Bij het overdragen van een stukje van uw grond is het ook nodig dat dit een eigen kadastraal nummer krijgt, dus dit moet bij het kadaster worden aangevraagd. Ook hier geldt dat er medewerking van uw eventuele geldverstrekker nodig is. De notaris kan u hierover heel goed informeren en bij begeleiden, zodat het niet alleen juridisch maar ook financieel zo goed mogelijk wordt geregeld.

Noëlla van Dijk is specialist op het gebied van Onroerendgoedrecht
Noëlla van Dijk
Notaris
0252-376547

Interessante berichten over Onroerendgoedrecht

Wij helpen u verder

Benieuwd waar en hoe u ons vindt? 

Neem contact op

Offerte aanvragen